Előző cikkünkben arról olvashattatok tippeket, hogyan kerüljük el a munkahelyi pazarlást. Érintettük azt a témát, hogy érdemes otthon főzött ételt vinni munkába is. Tekintettel erre, most arról lesz szó, hogyan tegyük környezettudatosabbá, mentessé a konyhánkat, illetve az otthonunkat.
A környezettudatos háztartásvezetésnek elég kényes pontja mindaz, ami a táplálkozáshoz köthető. Az élelmiszerek sok esetben “agyon vannak csomagolva”, ami nem könnyíti meg a hulladékmentességre törekvők életét. Az Environ.ro adatai szerint például egy átlagos romániai városlakó 346 kg háztartási hulladékot termel egy évben. Ez az szám egy négyfős család esetében (2 felnőtt és 2 gyerek) elérheti a 800-900 kg-t is éves szinten. Néhány apró változtatással azonban ez a szám drasztikusan csökkenthető.
Az alábbiakban összefoglaltunk néhány tippet, amivel ha megszüntetni nem is, viszont csökkenteni lehet a konyhai, háztartási hulladék mennyiségét.
Forrás: Pinterest
1. tipp: Légy tudatos vásárló! Tervezd meg a vásárlást!
Érdemes minden bevásárlás előtt átgondolni, hogy mit szeretnél főzni következő héten, és hogy ehhez milyen hozzávalók szükségesek. Minden bevásárlást tervezz meg előre. Otthon írj bevásárlólistát és csak az azon szereplő elemeket vedd meg a boltban.
Ha listát írunk azokról a termékekről, amelyekre szükségünk van és ehhez ragaszkodunk, csökkenthetjük az el nem fogyasztott, megromlott és végül szemétben landoló termékek arányát a háztartásunkban. Így nem válik átláthatatlanná a hűtőszekrényünk, minden szem előtt van, és semmiről sem feledkezünk meg. Figyeljünk oda arra, hogy a romlandó termékeket fogyasszuk el a leghamarabb. Amellett, hogy nem veszünk felesleges dolgokat, az előre betervezett bevásárlással a műanyag mennyiségét is csökkenthetjük a háztartásban: ha tudjuk mikor megyünk bevásárolni, vihetünk magunkkal vászon táskákat és zsákokat, amibe a gyümölcsöt, zöldséget, pékárut pakolhatjuk, illetve tárolókat, amiben húst és tejtermeket pakolhatunk. Mindemellett pedig pénzt is spórolhatunk, hiszen nem veszünk meg olyan dolgokat, amiket előre nem terveztünk vagy végül úgyis a kukában végeznék. A tudatos vásárlás tehát egy picit időigényes, tervezést igényel, de nagyon sok szempontból kifizetődő dolog.
2. tipp: Válassz csomagolásmentes terméket! Szüntesd meg a zacskós fiókot!
Minden háztartásban létezik egy olyan fiók, amelynek kizárólagos szerepe a műanyag zacskók tárolása azok kidobásáig. Elmegyünk bevásárolni, a pénztárnál 3 műanyag zacskót kérünk, amiben hazacipelhetjük a zsákmányt. Hazamegyünk és kipakolunk. A zacskó megy a fiókba. Bár ez jobb, mint rögtön kidobni a zacsit, hiszen így legalább egyszer-kétszer még újra felhasználjuk majd. De a vége ígyis úgyis ugyanaz: a zacskó a szeméttelepen végzi és pár száz évig ott is marad. Szüntessük meg a zacskós fiókot, vásároljunk néhány vászon táskát, esetleg régi használt rongydarabokból varrjunk sajátot és ezeket mindig vigyük el magunkkal, amikor bevásárlásra megyünk. Válasszunk csomagolásmentes termékeket, ezeket a saját tárolóinkban is hazaszállíthatjuk. A kimérhető termékeknek nagyobb garanciája van a frissességre, mintha előre csomagoltat választanánk, egyúttal lemondunk a felesleges műanyag csomagolásról is, kevésbé káros csomagolóanyaggal helyettesítve azt. Jusson ez eszünkbe hústermékek, felvágottak, sajtok vásárlásakor. Még hatékonyabbak lehetünk, hogyha bevásárlóközpont helyett piacon vásárlunk. Jó választás vászontáskát, vászonzsákot, kofrácsot, a kimérős tejnek üveget vinnünk magunkkal.
3. tipp: Használd fel a maradékokat!
Gyakran előfordul, hogy miután a frissen elkészült ételből eszünk, a maradékot elpakoljuk, és hagyjuk elveszni a hűtőszekrény süllyesztőjében. Másnapra más menüt főzünk, és mire észbe kapunk, már késő, az ételünk megromlott. Ennek az is lehet az oka, hogy egyszerűen nem szívesen esszük két-három napon keresztül ugyanazt az ételt. Több módon is megoldhatjuk ezt a problémát: egyrészt, ha kisebb adagokat főzünk, akkor kisebb eséllyel lesz belőle pazarlás. Másrészt, megoldjuk a holnapi munkahelyi ebédünk kérdését, ha otthonról elvisszük a tegnapi maradékot. Harmadszor, az interneten rengeteg recept található arról, hogyan készítsünk izgalmas és finom ételeket a maradékok felhasználásával, keressünk rá ezekre a tippekre.
4. tipp: Vásárolj helyi termelőktől!
A 2. tippnél már említettük, hogy ajánlott piacon beszerezni a legalapvetőbb élelmiszereket (zöldség, gyümölcs, tej, tojás, hentesáru). Ha van lehetőségünk, akkor mindenképp piacon vásároljunk: a termékek itt általában jóval frissebbek, mint a nagy hipermarketekben és a minőségük is magasabbak. Ha nincs lehetőségünk piacra menni, akkor a boltok polcairól igyekezzünk helyi termelők termékeit levenni. Mint tudjuk, a termékek elszállítása A pontból B pontba (például Spanyolországból Romániában) jelentős szén-dioxid-kibocsátással jár, így a bolygó szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy a spanyol vagy a romániai szőlőt vásároljuk. Ne feledjük, a leghatásosabb eszköz a kezünkben a pénzünk, a pénzünkkel szavazunk. Válasszunk okosan!
Forrás: Pinterest
5. tipp: Gyűjtsd szelektíven a hulladékot!
Már Romániában is kötelezővé vált (legalábbis elméletben) a szelektív hulladékgyűjtés, viszont ez nem ennyire egyértelmű a lakosság számára. Nehéz folyamat az, amikor az ember hulladékcsökkentésre szánja a fejét, és nem is megy egyik pillanatról a másikra. Érdekes dolog az is, hogy a munkahelyünkön nagyobb hajlandóságot mutatunk a szelektív hulladékgyűjtés iránt, mint a saját lakásukban. Azonban ha valaki emellett dönt, akkor az egy nagyon fontos lépés részéről a környezettudatosság irányába. A háztartási szemetet el kell választani a papír, a műanyag és az üveg szeméttől. Fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy az elemeket, elromlott elektromos háztartási cikkeket sosem jó döntés a szemétbe dobni, ahogyan a használt olajat sem szabad a lefolyóba öntenünk. Az üveget, a papírt és a fémet viszonylag könnyű újrahasznosítani és minőségüket az újrahasznosítás után is megőrzik. Ezeket az anyagokat mindenképpen dobjuk a szelektív kukába. A használt olajat és az elromlott elektronikai eszközöket soha ne dobjuk a háztartási szemétbe, keressünk olyan gyűjtőpontokat, ahová ezeket az anyagokat elszállíthatjuk. A műanyag legfeljebb egyszer-kétszer hasznosítható újra, az újraműanyag meg nagyon sokat veszít a minőségéből. Bár jobb a szelektív kukába dobni, mint a háztartási hulladékok közé, az áttörő megoldás a műanyagmentességben rejlik: próbáljuk meg elkerülni ezt az anyagot amennyire csak lehetséges.
Forrás: cetateanul.net
6. tipp: Komposztálj!
Ha házban élünk (akár városon, akár falun), akkor a kert végében létesítsünk egy komposztálót. Meg fogunk lepődni azon, hogy a háztartási hulladék milyen nagy része komposztálható! A banánhéj, kávézacc vagy tojáshéj néhány hét alatt teljesen lebomlik. Ha viszont a szemétbe dobjuk ezeket akkor a szeméttelepen más anyagokkal keveredve sokkal hosszabb ideig tart a lebomlási folyamat. Ha tömbházban élünk, akkor nehezebb dolgunk. A teraszon egyik sarkán létesíthetünk egy kis komposztálót. Egyre népszerűbb a kukarcfarmok használata is. De az is egy megoldás lehet, ha meggyőzzük a lakóközösségünket hogy a tömbház egyik részében hozzunk létre egy komposztálót, amit mindenki használhat. Van tehát megoldás. A különböző komposztálási lehetőségekről hamarosan egy hosszabb és részletesebb összeállítást is közlünk majd.
7. tipp: Fizesd be a számlákat online!
Minden hónapban érkezik a postaládába a víz-, villany-, gáz-, internet-, telefonszámla. Ez a sok kis papír bizony összegyűlik és felesleges hulladékot jelent. A legtöbb szolgáltatónál lehetőség van arra, hogy online számlakiállítást válasszunk. Ez néhány perc alatt beállítható, ezt követően pedig e-mailben vagy a szolgáltató honlapján kapjuk majd a számlákat minden hónapban. A honlapon pedig ki is fizethetjük a számláinkat, így még tovább csökkenthetjük a papírhulladékot. Bár ez kis lépésnek tűnik, az igazi változás ilyenekkel keződik el.
+1 tipp: 30 napos szabály
Amikor tartós fogyasztási cikket szeretnénk vásárolni, alkalmazzuk a 30 napos szabályt! Ez azt jelenti, hogy amikor eszünkbe jut, hogy valami újat vásároljunk (például egy új cipőt vagy egy vízforralót), NE cselekedjünk rögtön, a vásárlást halasszuk el 1 hónappal. Ezalatt a 30 nap alatt van időnk végiggondolni azt, hogy valóban szükségünk van-e a termékre, nem tudjuk-e helyettesíteni valamivel, ami már megvan a háztartásunkban. Ha mégis szükségünk van az új termékre, akkor van elég időnk arra, hogy tudatos döntést hozzunk: felmérjük a kínálatot, összehasonlítsuk az alternatívákat és kiválasszuk a számunkra legmegfelelőbbet. Vásároljunk minőségi, hosszú élettartalmú dolgokat és minden használjunk addig ameddig csak lehet.
A fenti 7+1 tipp segíthet abban, hogy környezettudatosabb, mentesebb konyhát, otthon teremtsünk magunknak. Amellett, hogy ezek a tippek segíthetnek csökkenteni a háztartásunkban keletkező hulladék mennyiségét, a tippek betartásával egészségesebben étkezhetünk és még pénzt is spórolhatunk! Nagyon fontos, hogy egyszerre kisebb célokat fogalmazzunk meg magunknak, amikhez valóban tudjuk tartani magunkat. Ezáltal sikerélményt érhetünk el, és megerősíthetjük a motivációnkat a további változtatásokhoz is. Érdemes kipróbálni!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.